Potisk textilu - jak to děláme

Jak tiskneme na textil....

K potisku textilu používáme technologii DTF. Principem DTF je digitální inkoustový tisk na speciální film. Na hotový výtisk je ještě v tiskárně nanášena bílá vrstva lepidla. Tato bílá vrstva slouží k následnému nanesení práškového lepidla. Zároveň tento podklad umožní i vyniknutí všech barev na libovolném barevném podkladu. Barva textilu barvy výtisku neovlivní. Po krátkém zaschnutí výtisku je dalším krokem posypání bílé vrstvy lepidlem, které se poté krátce zapeče v troubě. Po dokončení tohoto kroku je již výtisk otěruvzdorný a je možné s ním pracovat dále. 

Posledním krokem je nažehlení hotového obrázku na vybraný textil. K zažehlování se používá speciální termolis, který kombinací tlaku, správné teploty a času aplikuje obrázek. Po krátkém vychladnutí se sundá tiskový film a obrázek se ještě jednou přes teflonový papír zažehlí.

Výhody DTF tisku zahrnují:

  • Bez předúpravy - na rozdíl od DTG tisku není potřeba předúprava (pretreatment) textilu. DTF transfer lze aplikovat na jakýkoliv textil bez omezení. Například klasická sublimace vyžaduje 100% bavlnu.
  • Univerzálnost - DTF tisk je vhodný pro různé materiály, včetně bavlny, polyesteru, jejich směsí, riflovin a kartonu (fleece ne).
  • Trvanlivost a barevnost - DTF transferový tisk nabízí vysokou trvanlivost a stálobarevnost. Produkty se samozřejmě nedoporučuje sušit v sušičce, nicméně vlastní trika v sušičce sušíme a potisk je bez vady i po několika cyklech. 

 

Pokud jde o nevýhodu, tak hlavní je v tom, že potisk je neprodyšný - obzvláště pokud jde o obrázek v plných barvách. Pokud jde o grafiku, kde lze vynechat pozadí a nechat prosvítat barvu podkladu, tam se tento problém eliminuje.

DTF lze využít při malosériové nebo jednotkové produkci. Vhodné je to pro firemní textil - trika, mikiny, bundy, kalhoty, kšiltovky, vesty,.....zkrátka pro to, co Vás napadne. Našimi zákazníci jsou i různé týmy či party, které chtějí mít jednotný outfit. A v neposlední řadě produkujeme i textil pro jednotlivce - chcete udělat někomu radost, překvapit ho, potěšit...? Nebo třeba sobě? 

Pracujeme s grafickými podklady od zákazníků, ale jsme schopni připravit i vlastní grafiku, pokud dodáte nápady :-D

Potisk textiluhttps://www.danida.cz/potisk-textilu/